Gershwin Bonevacia

‘Voor je het weet ben je verdwaald in het sterrenstelsel van Gershwin Bonevacia.’ – K. Schippers

Gershwin Bonevacia (1992) is dichter, schrijver en performer. Van maart 2019 tot januari 2022 was Gershwin stadsdichter van Amsterdam, en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic door er inmiddels meer dan 6000 exemplaren van te verkopen. In 2021 verscheen zijn nieuwe dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang uit bij uitgeverij Das Mag en vertaalde hij het kinderboek Zo klinkt verandering van de befaamde Amerikaanse spoken word artiest Amanda Gorman.

Met zijn kenmerkende manier van voordragen is hij regelmatig onderdeel van culturele programma’s. Zijn stormachtige opkomst als dichter ging door zijn dyslexie niet vanzelf, maar het worstelen met woorden maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar. In 2022 was Gershwin een van de schrijvers van ‘3PAK’, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Het was de eerste keer dat er een dichter meewerkt aan ‘3PAK’.

In 2023 stond Gershwin op het podium met zijn eigen theatervoorstelling Terug naar Prinsenplein, die door Het Parool werd uitgeroepen tot een van de beste voorstellingen van 2023. Ook kreeg de voorstelling 5 sterren in de NRC. Het begin van 2024 markeerde het succesvolle einde van zijn theater tour, met als hoogtepunt een uitverkochte avond in de legendarische Kleine Komedie in Amsterdam.

Op 25 januari 2024 verschijnt Gershwin’s nieuwe bundel De stad is ook van mij. De bundel omslaat de gedichten die hij als stadsdichter over Amsterdam schreef, hij documenteerde de stad in een bewogen periode: de jaren van de Corona-stilstand, het BLM-protest op de Dam en het emotionele 34e kampioenschap van Ajax. De stad is ook van mij is daarmee een tijdsbeeld in poëzie van een stad in uitersten. De bundel wordt uitgegeven door Das Mag en Athenaeum Boekhandel en verschijnt ter gelegenheid van de Poëzieweek (25 t/m 31 januari).

Tevens zet Gershwin dit jaar zijn eerste stappen in de muziekwereld, stay tuned!

10 januari 2024: Terug naar Prinsenplein in De Kleine Komedie

‘Bonevacia betreedt de bühne in een astronautenkostuum. De tijdreisstoel waarop hij ligt kantelt omhoog. Via uiteenlopende jeugdherinneringen en golvende poëtische teksten verleidt hij je het stuk in. Soms is zijn stem warm en gecontroleerd, dan weer haalt hij uit, schreeuwt.’ Gina Miroula, Het Parool

‘Bonevacia’s verhalen gaan soms vloeiend over in muziek en spoken word, en leiden dan even natuurlijk terug naar zijn monoloog. Het halfuur waarin hij nader tot zijn jongere ik komt, vliegt voorbij: zijn vertelling betovert. De liefdevolle toon die Bonevacia reserveert voor Gush, zijn zorgvuldig gekozen woorden, zijn prachtige voordrachten en de inhoud van zijn verhalen maken het onmogelijk om onaangedaan de regen weer in te stappen.’ Amber Wiznitzer, NRC *****

Maak kennis met Gush, de 10-jarige Gershwin Bonevacia die opgroeit in Rotterdam-Zuid. Hij is rebels en onbevangen, ondanks dat hij het thuis niet breed heeft, moeilijk meekomt op school en worstelt met dyslectie en racisme. Maar Gush is niet bang.

Achteraf vraagt Gershwin zich af: Gush, waarom was je niet bang?

In Toen ik klein was, was ik niet bang gaat Gershwin Bonevacia in dialoog met zijn 10-jarige ik middels een reeks zelfportretten en een veelheid aan herinneringen over zijn worsteling met dyslectie, migratie, onveilig opgroeien en zijn droom om ooit astronaut te worden. Een diepgravend onderzoek naar familiebanden, onverwerkte trauma’s, vergeten geschiedenis en kind-zijn. Toen ik klein was, was ik niet bang is een ode aan zijn jonge onbevreesde ik en een verwoede poging om die weer meer onderdeel van Gershwin Bonevacia te maken.

Bij de verschijning van Toen ik klein was, was ik niet bang gaf Gershwin interviews aan de Volkskrant, Het Parool en Trouw, en bij zijn afscheid als Stadsdichter van Amsterdam gaf hij samen met de nieuwe stadsdichter, Marjolijn van Heemstra, een dubbelinterview aan NRC Handelsblad.

Headerbeeld: Selwyn de Wind

Instagram

Twitter

Website